Helpot ja maukkaat gluteenittomat juhlatarjottavat

Monissa perheissä suunnitellaan juuri nyt kevään ja kesän juhlia. Juhlatarjoilut saattavat aiheuttaa päänvaivaa, sillä yhä useampi vieras noudattaa jotakin erikoisruokavaliota. Ainakaan gluteenittomien leivonnaisten takia ei tarvitse tuskailla, sillä Myllärin vinkkien ja reseptien avulla gluteenitonkin leivonta onnistuu helposti.

Gluteenittomista kauratuotteista leivotut leivonnaiset sopivat hyvin juhlapöytään, sillä ne käyvät kaikille – kauran mausta pitävät kaikki! Kun vielä valitsee leivonnassa käytettävät maitopohjaiset raaka-aineet laktoosittomina, ei erikoistarjottavia välttämättä tarvita.

Gluteenittomassa leivonnassa kannattaa muistaa muutama vinkki, joiden avulla taikina kohoaa paremmin ja valmiit leivonnaiset pysyvät hyvin koossa. ”Gluteenittomien leivonnaisten murenemisen voi välttää käyttämällä taikinassa psylliumia ja ksantaania, joilla taikinaan saadaan rakennetta ja kuohkeutta”, vinkkaa Myllärin tuotekehitysleipuri Tommi Lönnqvist. ”Lisäksi taikinasta kannattaa tehdä mahdollisimman pehmeä”.

Jos ei halua käyttää gluteenittoman leivonnan apuaineita, voi tarjottaviksi valita leivonnaisia, joita ei tarvitse kohottaa ja jotka nostetaan lautaselle kakkulapiolla ja syödään lusikalla.

Juustokakku-tyyppisten täytekakkujen pohjan voi tehdä esimerkiksi gluteenittomasta myslistä, jolloin pohjaan saa myös hauskasti rakennetta ja makua. Suolaisten ja makeiden, piirakkavuoassa paistettavien piirakoiden pohjat onnistuvat hyvin gluteenittomasta kaurajauhosta. Voileipäkakun voi valmistaa gluteenittomasta leivästä, sillä runsaat täytteet tekevät kakusta mehevän.  Gluteenittomista kaurajauhoista leivottu maukas Focaccia-leipä on loistava tarjottava keiton tai salaatin kanssa.

Juhlapöydän kahvikakuksi Tommi Lönnqvist suosittelee gluteenitonta banaani-kookoskakkua. Herkullinen kakku säilyttää muotonsa, kun sen tekee mahdollisimman matalaksi eikä täytä vuokaa ääriään myöten. Kärsivällinen jäähdytys on tärkeää: ”Kakku ei murene, kun sen antaa jäähtyä vuoassaan ennen kumoamista tarjoilulautaselle”, Lönnqvist vinkkaa. Myös pikkuleivät voi hyvin tehdä gluteenittomina kaikille. ”Pikkuleivistä kannattaa leipoa mahdollisimman pieniä, suupalan kokoisia, jolloin niiden mureneminen ei haittaa”, sanoo Lönnqvist.

Lönnqvist helpottaa kotileipurin kiirettä muistuttamalla, että leivonnaisia voi tehdä jo etukäteen valmiiksi pakastimeen. ”Gluteenittomia leivonnaisia kannattaakin tehdä etukäteen ja pakastaa, koska ne eivät säily yhtä pitkään tuoreen oloisina. Pakastimesta on helppo ottaa pienempiäkin määriä tarjolle kerralla”, sanoo Lönnqvist.