Leipurin vinkit gluteenittomaan joululeivontaan!

Joulun alla kotileipurit huolehtivat siitä, että joulupöydän antimista löytyy tarjottavaa kaikille, myös erikoisruokavaliota noudattaville. Entä jos tänä vuonna kaikki joulupöydän leivonnaiset olisivatkin gluteenittomia?

Joulu on yksi suurimmista leivontasesongeista, jolloin jauhoja pöllytellään myös niissä keittiöissä, joissa ei yleensä leivota. Joulupöytää suunnitellessa yhä useammissa kodeissa on huomioitava erilaiset allergiat ja erikoisruokavaliot, kuten gluteenittomuus. Moni kotileipuri pitää kuitenkin gluteenitonta leipomista vaikeana – täysin turhaan. Vaikka aikaisemmin gluteenittomia leivontatuotteita oli vaikeaa löytää ja leipominen oli haastavaa, on tilanne nyt toinen.

”Nykypäivän gluteenittomat leivontatuotteet ovat helppokäyttöisiä ja niitä on hyvin saatavilla. Kun muistaa muutaman tärkeän leivontaniksin, gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat varmasti ja niillä saadaan erikoisruokavaliota noudattava ystävä tai sukulainen joulupöydässä onnelliseksi”, muistuttaa Myllärin tuotekehitysleipuri Tommi Lönnqvist.

Yksi gluteenittoman leivonnan haasteista on leivonnaisten murenevaisuus. Käytännössä murenemisen voi välttää käyttämällä taikinassa rapsakkuutta lisäävää psylliumkuitua ja ksantaanikumia, joilla taikinaan saadaan rakennetta ja kuohkeutta. Moniin gluteenittomiin jauhoseoksiin on lisätty niitä jo valmiiksi.

”Esimerkiksi Myllärin Vaalea Gluteeniton Jauhoseos ja Kaurapala-aines sisältävät valmiiksi leivontaa helpottavia aineksia”, Lönnqvist kertoo.

 

Piparista pienempää ja tortun tilalle piirakkaa

Gluteenittomassa leivonnassa on tärkeintä pitää mielessä se, että jauhoja tarvitaan tavallista leipomista vähemmän. Leivonnaiset saavat uuniin mennessään olla kosteampia ja löysempiä kuin tavallisesta taikinasta valmistetut.

Gluteenittomat piparit syntyvät kätevästi vaaleasta jauhoseoksesta. Koska gluteenittomasta taikinasta valmistettava piparkakku murtuu tavallista piparia herkemmin, kannattaa pipareista leipoa hieman tavallista pienempiä. Gluteeniton joulutorttutaikina on puolestaan hieman haastavampi tapaus: sen kohdalla voi harkita jotakin toista reseptiä.

”Torttutaikinaan voi olla aika haastavaa saada lehtevyyttä. Sen sijaan kannattaa kokeilla makeita, vuokaan tehtäviä piirakoita, jotka tehdään gluteenittomalla pohjalla”, Lönnqvist kuvaa.

Joulun ajan makumaailmaa saa piirakoihin esimerkiksi appelsiini- tai luumurahkatäytteellä ja lisäämällä tuttuihin resepteihin joulun ajan mausteita.

”Joululimppu valmistuu yhtä lailla gluteenittomista kaurajauhoista ja joulupöydän leipänä maistuvat myös siirapilla maustetut gluteenittomat mysli-kaurapalat”, vinkkaa Lönnqvist.

Gluteenittomat leivonnaiset kannattaa pakastaa, sillä ne eivät säily yhtä pitkään kuin tavanomaiset. Pakastaminen helpottaa myös joulukiireitä.

”Jos leipurintaidot huolestuttavat, kannattaa leipominen aloittaa hyvissä ajoin eikä jättää kaikkea tekemistä aattoaamuun. Näin ehtii opetella myös gluteenittoman leivonnan niksit”, Lönnqvist sanoo.

Gluteenittomia herkkuja leivottaessa on tärkeää muistaa, että pienikin määrä gluteenia on keliaakikolle haitallista. Leipoessa on tärkeää käyttää puhtaita välineitä, puhdistaa työtasot tarkkaan leivänmuruista ja pitää tavalliset jauhot kaapissa. Tarjoilussa gluteenittomille leivonnaisille on syytä varata aina omat tarjoiluastiat ja erilliset ottimet.