Lähellä tuotettu kaura on vastuullista vegaaniruokaa

Lähellä tuotettu kaura on vastuullista vegaaniruokaa ja viisi muuta syytä lisätä kauraa vegaaniruokavalioon

 

Suomalaisena superruokana tunnettu kaura on kompakti paketti lempeää makua ja runsaasti terveellisiä ravintoaineita. Lisäksi kotimainen kaura on vastuullisuusnäkökulmasta kestävää ruokaa. Vegaaniruokavaliota noudattavalla riittääkin syitä lisätä lautaselle kauraa monessa eri muodossa.

 

Tänään vietetään Maailman vegaanipäivää, jolloin korostetaan vegaani- ja kasvisruokavalion merkitystä. Kotimainen kaura on hyvä lisä vegaaniruokavalioon niin terveys- kuin ympäristövaikutustenkin osalta. Vastuullisuusnäkökulmasta on tärkeää, ettei ruokaa ole kuljetettu pitkien matkojen päästä.

 

”Kaura viihtyy monissa eri maalajeissa ja menestyy Suomessa lähes joka kolkassa, joten se on todella lähiruokaa. Lisäksi kaura on esimerkiksi vehnään verrattuna melko vaatimaton vilja, joka hyödyntää ravinteet tehokkaasti eikä käytä vettä tuhlailevasti”, Suomen Kaurayhdistyksen puheenjohtaja, erikoistutkija Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

 

Esimerkiksi juuri vettä runsaasti tarvitsevaan riisiin nähden kaura on ympäristön kannalta loistava vaihtoehto. Peltojen hyvinvoinnin näkökulmasta kaura on myös erinomainen esikasvi, eli sen viljely tekee hyvää maaperälle. Moneen soveltuvalla kauralla voikin korvata vähemmän ekologisia ruoka-aineita.

 

”Riisi on ihan omaa luokkaansa veden käytössä. Kaura on sen kanssa hyvin samantyyppinen muun muassa tärkkelyskoostumuksen suhteen, ja riisi onkin hyvin pitkälle korvattavissa kauralla”, Hietaniemi kertoo.

 

Varsinkin gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle vegaanille sopivien ruokavalion rakennuspalikoiden löytäminen voi olla vaikeaa. Kaura on luonnostaan gluteenitonta, joten se sopii myös

gluteenia välttävän vegaanin ruokavalioon.

 

”On kuitenkin tärkeää muistaa, että täysin gluteenittomia, keliaakikoille sopivia tuotteita ovat vain gluteenittomasta puhdaskaurasta valmistetut tuotteet. Gluteeniton puhdaskaura tarkoittaa kauraa, joka ei ole missään vaiheessa tuotantoa ollut kosketuksissa gluteenia sisältävien viljojen kanssa”, kauratuotteita valmistavan Helsingin Myllyn tuotepäällikkö Minna Anttonen kertoo.

 

 

Kuusi syytä, miksi vegaanin kannattaa lisätä kauraa ruokavalioonsa

 

1) Kaura on ympäristöystävällistä ruokaa. Kotimainen, lähellä tuotettu kaura on vastuullisuusnäkökulmasta kestävää ruokaa, koska sitä ei kuljeteta pitkiä matkoja ja se selviää esimerkiksi riisiin ja vehnään verrattuna vaatimattomissa oloissa.

 

2) Kaurassa on runsaasti beetaglukaania. Kaura sisältää runsaasti veren kolesterolia alentavaa, liukoista kuitua eli beetaglukaania, joka on erityisesti tarpeen paljon kovia rasvoja syöville, niin vegaaneille kuin sekasyöjillekin.  Kolesterolia alentava vaikutus on yksi EU:ssa kauralle hyväksytyistä terveysväittämistä.

 

3) Kaurasta saa proteiinia. Riittävän proteiininsaanti on vegaaniruokavaliota noudattavalle erityisen tärkeää, koska kasvikunnan proteiininlähteet eivät usein ole yhtä ravintotiheitä kuin lihatuotteet. Lisäksi kaurassa on hyvin tasapainoinen aminohappokoostumus ja erilaisia proteiineja monipuolisemmin kuin monessa muussa viljassa, josta vegaaniruokavaliota noudattava erityisesti hyötyy.

 

4) Kaurassa on hitaita hiilihydraatteja. Kuiturikas kaura paitsi hellii vatsaa ja suolistoa, pitää myös nälkää pitempää poissa. Hitaat hiilihydraatit vapauttavat energiaa ja nostavat verensokeria hitaammin kuin esimerkiksi vaalea vehnä, jolloin olo pysyy kylläisenä ja mieliala virkeänä pidempään.

 

5) Kaura on luonnostaan gluteenitonta. Kaura on luonnostaan gluteeniton vilja, joten se on loistava ruokavalion rakennuspalikka gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. On kuitenkin syytä muistaa, että täysin gluteenittomia, esimerkiksi keliaakikoille sopivia tuotteita ovat vain gluteenittomasta puhdaskaurasta valmistetut tuotteet. Myllärin gluteenittomasta valikoimasta löytyy niin aamiais- ja leivontatuotteita kuin ruoanvalmistukseenkin sopivia aineksia.

 

6) Kaurasta on moneksi. Kaurassa ei kannata jämähtää pelkkiin puuroihin tai välipalapatukoihin, sillä pehmeän ja hyvän makuisesta kaurasta saa herkullisen ja proteiinipitoisemman lisukkeen lautaselle korvaamaan riisiä tai perunaa. Kokeile Myllärin gluteenittomia Kaura Ateriajyviä tai valmiiksi maustettuja Kaura Ateria-aineksia joko sellaisenaan tai erilaisten ruokalajien pohjana.

 

Lähteet: Luonnonvarakeskus, Luomuliitto, Vegaani.org, Vegaaniliitto.fi

 

Kasvisruokakuvia: https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/i/XQfRk7GztarcjB95smbYpuMgFwP6AxZH

Lisätietoja:
Veli Hietaniemi
Suomen Kaurayhdistys ry:n puheenjohtaja, tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
p. 029 532 6126
veli.hietaniemi​@luke.fi

Riitta Salenius-Mela
Markkinointijohtaja
Helsingin Mylly
p. 040 500 9841
riitta.salenius-mela@helsinginmylly.fi