Kaurabuumi käy kuumana – Kesän sadosta odotetaan hyvää kahden katovuoden jälkeen

Kauranviljelijät elävät jännittäviä aikoja, sillä lämmin alkukesä on saanut viljankasvun hyvään vauhtiin. Tulevien viikkojen sää ratkaisee, tuleeko tämän vuoden kaurasadosta viime vuoden heikkoa satoa parempi.

Kauran suosio kasvaa tasaisen varmasti, ja voidaan hyvin puhua kuluttajamarkkinoiden kaurabuumista. Suomalainen kaura on kysyttyä myös ulkomailla ja kaura onkin jättänyt ohran ja vehnän kauas taakseen vientiluvuissa. Kova kysyntä asettaa haasteita tarjonnalle.

”Kahden heikon satovuoden jälkeen odotukset tämän kesän viljasadolle ovat korkealla”, sanoo viljanostaja Pekka Kultti Helsingin Myllyltä. ”Jos tulevien viikkojen aikana saadaan sopivassa suhteessa sadetta ja aurinkoa, olisi sato todennäköisesti hyvä ja siten viimevuotista satoa reilusti parempi”.

Suomesta saadaan noin 800 miljoonaa kiloa kauraa vuodessa, mistä riittää niin kotimaan markkinoille kuin vientiin. Kaura matkaa maailmalle paitsi hiutaleina, rouheina, leseinä ja jauhoina, kuin pidemmälle jalostettuina tuotteina. Valmiiksi maustetuista kaura ateria-aineksista ja kaurarouheesta on tullut varteenotettavia vaihtoehtoja pastan ja riisin korvikkeena yhä useampiin ruokapöytiin.  Tiedostava kuluttaja valitsee mielellään kotimaisen kauran, joka on ilmastoystävällinen, terveellinen ja lisäksi vielä maukas valinta

Kauraa kulutetaan Suomessa noin 7,3 kg henkilöä kohden, ja kulutuksen arvioidaan kasvavan noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Helsingin Myllyllä uskotaan, että suomalainen kaurasato riittää vastaamaan jatkuvasti kasvavaan kysyntään

 

Gluteeniton kaura vaatii viljelijältä viitseliäisyyttä, perehtyneisyyttä ja rakkautta lajiin

Helsingin Myllyn länsisuomalaisella sopimusviljelypellolla Tervajoella kaura on terhakkaalla oraalla. Pian se kasvattaa kukintonsa eli röyhynsä, joissa kauran jyvät kypsyvät. Tilalla viljeltävä kaura on gluteenitonta puhdaskauraa. Gluteenittoman kauran viljely vaatii erityistä huolellisuutta.

”Gluteenitonta kauraa viljelevällä tilalla ei saa viljellä muita viljakasveja ja viljelyssä käytettävät koneet, kuivuri sekä viljavarastot on varattava vain gluteenittomalle kauralle. Lisäksi kauran kuljetuskaluston on oltava puhdas, jotta kauran gluteeniton ketju ei katkea matkalla myllyyn”, kertoo Helsingin Myllyn viljanostaja Pekka Kultti.

”Gluteenittoman kauran viljely edellyttää huomattavaa tarkkuutta”.

Suomalaisen gluteenittoman kauran kysyntä kasvaa, sillä kiinnostus gluteenittomiin elintarvikkeisiin on korkea myös yleensä hyvinvoinnistaan huolehtivien joukossa. Gluteenittomasta kaurasta valmistettujen tuotteiden valikoima on moninkertaistunut viimeisen parin vuoden aikana.